LIVE TEXT | Război în Ucraina. Armata ucraineană rămâne pe poziții la Bahmut și nu se retrage, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Armata ucraineană rămâne pe poziții la Bahmut și nu se retrage, afirmă Zelenski

Este a 377-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Deși au existat zvonuri potrivit cărora armata ucraineană s-ar retrage din Bahmut, Zelenski a dat de înțeles că lupta continuă în estul Ucrainei. El a mai afirmat că la Bahmut armata ucraineană „a dat şi dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război”.

FOTO Profimedia

UPDATE 06:10 Kievul a adus înapoi 307 copii din teritoriile ocupate

Ucraina a scos 307 copii din teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv un băieţel de 8 ani care şi-a reîntâlnit recent bunica, informează marţi Reuters.

Autorităţile ucrainene estimează că peste 16.000 de copii au fost deportaţi în Rusia de la începutul războiului, în urmă cu un an. Rusia a spus că a evacuat persoane în mod voluntar din Ucraina.

"La sfârşitul lunii februarie, biroul Comisarului pentru Drepturile Omului a primit o cerere de a ajuta la aducerea înapoi a unui copil care se afla pe teritoriul ocupat temporar de Rusia", a declarat pe Telegram comisarul pentru drepturile omului din Parlament de la Kiev, Dmitro Lubineţ."În câteva zile, cu ajutorul şi munca personalului biroului, Saşko şi-a întâlnit bunica", a adăugat Lubineţ. Nu au fost dezvăluit detalii despre operaţiune.

UPDATE 04:00 După Germania, şi Republica Cehă doreşte tancuri vechi Leopard 2

Republica Cehă a cerut Elveţiei tancuri vechi Leopard 2 din stocurile sale, a dezvăluit luni ministrul elveţian al apărării, Viola Amherd, informează AFP.

"Avem o cerere din partea Germaniei şi, de atunci, avem o cerere şi din partea Cehiei", a declarat Amherd la televiziunea publică SRF.

"Nu am discutat despre achiziţionarea de tancuri din Elveţia, dar dacă Elveţia ar vrea să ne ofere Leopard 2 ca recompensă pentru ajutorul nostru acordat Ucrainei, cu siguranţă nu ne-am opune", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministrului ceh al apărării, David Jares.

UPDATE 02:00 Armata ucraineană rămâne pe poziții la Bahmut și nu se retrage

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit luni seară, în timpul discursului adresat poporului său, despre apărarea orașului Bahmut. Deși au apărut zvonuri cu privire la o retragere organizată a armatei, Zelenski a dat de înțeles că bătălia de la Bahmut „a dat şi dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război”.

„Societatea trebuie să înţeleagă sensul operaţiunilor noastre de apărare, adevăratul sens. Astăzi, la reuniunea Statului Major, i-am întrebat direct atât pe comandantul Sirski (comandantul operaţiunilor din est - n.r.), cât şi pe şeful Statului Major Zalujni cum văd ei operaţiunea de apărare din sectorul Bahmut în continuare. Ar trebui să ne retragem sau să continuăm apărarea şi să consolidăm oraşul? Ambii generali au răspuns: nu ne retragem şi ne întărim. Iar această poziţie a fost susţinută în unanimitate de către cei din Statul Major. Nu au existat alte poziţii”, a spus Zelenski.

„I-am spus şefului Statului Major să găsească forţele adecvate pentru a-i ajuta pe cei din Bahmut. Nu există nicio parte a Ucrainei despre care se poate spune că este abandonată. (...) Noi distrugem ocupantul peste tot - oriunde dă rezultate pentru Ucraina. Bahmut a dat şi dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război, în cursul întregii bătălii pentru Donbas. Şi mulţumesc fiecărui soldat care luptă în această zonă extrem de dificilă, care luptă pentru toate celelalte părţi ale ţării noastre, în toate direcţiile”, a arătat Zelenski, potrivit news.ro .

UPDATE 01:00 Kievul cere o anchetă pentru imagini care arată presupusa execuţie a unui prizonier de război ucrainean

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a cerut luni o anchetă a Curţii Penale Internaţionale (CPI), după difuzarea unor imagini care arată, potrivit acestuia, un prizonier de război ucrainean executat de soldaţi ruşi, relatează AFP.

"O înregistrare îngrozitoare cu un prizonier de război ucrainean neînarmat executat de forţele ruse pentru că a spus pur şi simplu 'Glorie Ucrainei' ". O altă dovadă că acest război este genocid", a comentat Dmitro Kuleba pe Twitter.

UPDATE 00:00 "Consens" în cadrul armatei pentru continuarea apărării oraşului Bahmut

Există un "consens" în cadrul armatei ucrainene pentru a "continua să apere" oraşul Bahmut, epicentrul luptelor în est, în pofida riscului unei încercuiri de către trupele ruse, a declarat luni un consilier al preşedinţiei ucrainene, relatează AFP.

"Există un consens în rândul militarilor cu privire la necesitatea de a continua să apere oraşul şi să epuizeze forţele inamice, construind în paralel noi linii de apărare în cazul în care situaţia s-ar schimba", a declarat Mihailo Podoliak, respingând orice retragere ucraineană din Bahmut.

Potrivit acestuia, "apărarea oraşului Bahmut şi-a atins obiectivele" epuizând forţele ruse, dând timp armatei ucrainene să antreneze "zeci de mii de trupe pentru a pregăti o contraofensivă", relatează Agerpres.

"Chiar dacă liderii militari decid la un moment dat să se retragă pe poziţii mai avantajoase, apărarea Bahmut va fi un mare succes strategic", a spus Podoliak, precizând că în acest moment nu a fost luată nicio decizie cu privire la o posibilă retragere a Ucrainei.

Ministrul de externe al Ungariei acuză Occidentul că a căzut într-o psihoză a războiului

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a acuzat luni, în parlament, Occidentul că a căzut într-o "psihoză a războiului", relatează Agerpres.

"Există oameni la Bruxelles care văd ca pe o competiţie cine va furniza Ucrainei mai multe arme, Europa sau Statele Unite". În acest context, a adăugat el, lumea este în ceasul al 12-lea pentru a evita un război mondial iminent.

Szijjarto a cerut o încetare imediată a focului şi negocieri de pace între Rusia şi Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă